Proteiner är kroppens byggstenar. Det är proteinet som gör så att dina muskler byggs upp och underhålls. Varje gång du anstränger din kropp är du i behov av proteiner. Proteiner finns i alla kroppens celler och är oumbärliga, vilket innebär att det finns inget annat ämne eller molekyl som kan ta deras plats. Även hormoner, enzymer och viktiga delar av immunförsvaret består av proteiner, och är därför viktiga för hela kroppens funktion. Proteinerna bygger upp våra celler, bildar enzymer och hormoner vilket sker automatiskt så länge tillförseln är konstant.
Proteinet byggs upp av tjugo aminosyror, av vilka nio är essentiella, vilket betyder att kroppen inte själv kan tillverka dem, utan vi måste få i oss dem via maten.
Proteinernas funktion i kroppen
- Enzymer, katalyserar kemiska reaktioner, vilket betyder att enzymerna underlättar kemiska eller fysikaliska förändringsprocesser i kroppen utan att tillföra energi till processen. Enzymerna är involverade i de flesta processer som metabolism och DNA-reparation och replikation.
- Reglerande proteiner, hormoner och signalmolekyler som till exempel cytokiner som framkallar inflammationer är också proteiner.
- Förrådsproteiner, är proteiner som lagrar olika ämnen och frigör dem när behov uppstår, som myoglobin som lagrar syre i musklerna.
- Bärarproteiner, eller transportproteiner som hemoglobin som transporterar syre till och från lungorna i blodet eller albumin som transporterar fettsyror.
- Strukturproteiner, ger olika vävnader struktur och stadga, som keratin som återfinns i naglar eller elastin som man hittar i hud och artärväggar och kollagen som är viktigt för benstommen.
- Försvarsproteiner, som alla antikroppar och delar av cellernas membran.
- Motorprotein, myosin och aktin som är det protein som bygger upp våra muskler och gör så att vi kan använda dem genom att “spänna” dem och slappna av. Dynein är avgörande för att spermierna skall kunna röra sig.
Protein och träning
Vid träning är det viktigt att du får i dig rätt sorts näring vid rätt tidpunkt. För den som tränar hårt och inte minst de som tränar styrketräning är det viktigt att ganska snabbt efter ett träningspass få i sig mat, främst i form av proteiner.
När man tränar en muskelgrupp så bryts muskeln egentligen ner och det är under återuppbyggnadsfasen som muskeln växer. Det är då det blir extra viktigt med proteiner och ju snabbare man får i sig det efter träningen, dess bättre. Ibland talar man om det anabola fönstret, vilket är den tid som avser när muskeln behöver näring och protein som allra mest för att maximera träningseffekten. Hur lång tid detta rör sig om verkar inte vara helt klarlagt men inom en till två timmar efter träning bör man enligt vissa fylla på med proteiner.
Vad är vassleprotein
Vassle är en biprodukt vid osttillverkning som har en rad olika ämnen kvar och då även stora mängder proteiner. För att utvinna proteinet ur vasslen så avskiljs de andra ämnena, bland annat fett från proteinet som ensamt blir kvar, vassleproteinet blir en fett och kalorisnål näringsprodukt med hög proteinhalt. Det finns tre olika former av vassleprotein, beroende på hur man har framställt det, koncentrat, isolat och hydrolysat, vilket är den renaste och mest koncentrerade som har brutits ner till aminosyror, vilket gör den väldigt lätt för kroppen att ta upp. Vassleprotein tas över lag lätt upp av kroppen och många tycker att koncentrat och isolat är bra nog. Anledningen till att kroppen kan ta upp vassleprotein så bra beror på att det innehåller aminosyror som är sammansatta på ett fördelaktigt sätt till skillnad från en del andra proteinkällor som kroppen måste kämpa mer med att ta upp. Detta gör att många upplever att musklerna återhämtas direkt efter träning.
Fördelar med vassleprotein
- Det finns gott om aminosyror i vassleprotein som lätt tas upp av kroppen.
- Vassleprotein ger bra effekt vid muskelbygge och fettförbränning.
- Vassleproteinet har länge funnits på marknaden, är noga undersökt och är en säker produkt att använda.
- Vassleprotein har en dämpande effekt på hungern och kan minska småätandet, vilket också har en positiv effekt på både hälsa och vikt.
Hälsofördelar med vassleprotein
Vassleprotein verkar också ha positiva effekter på en del hälsobekymmer.
- Verkar dämpande på psoriasis.
- Kan lindra andnöd vid KOL.
- Verkar förbättra kroppssammansättningen hos vuxna som är överviktiga.
- Tros kunna öka bentätheten vid osteoporos.
- Kan öka prestationsförmågan.
- Kan förbättra lungfunktionen vid vissa lungsjukdomar.
- Kan ha en dämpande effekt på ansträngningsastma.
- Kan förbättra leverfunktionen vid fettlever och Hepatit B.
- Kan under längre tids användning ha en blodtryckssänkande effekt.
- Verkar kunna minska symtom på PCOS.
Försiktighet
Höga doser av vasslepulver kan ge vissa biverkningar som ökad tarmperistaltik, illamående, törst, uppblåsthet, minskad aptit, trötthet och huvudvärk. Är du allergisk mot mjölkprotein så ska vassleprotein undvikas.
Interaktioner
Vassleprotein kan interagera med vissa läkemedel på grund av att proteinet kan minska upptaget av läkemedlet i magen.
- Levodopa
- Vissa antibiotika
- Alendronat
Dosering och användning
Ta en eller flera skopor som blandas eller mixas med varm eller kall vätska, pulvret kan även blandas med mat. En till tre gånger per dag.
Hur mycket pulver du ska ta beror på din vikt och träningsnivå.