Låt oss berätta om

Basgörning av kroppen

Välkommen till vår guide för dig som är nyfiken på att basgöra eller avsyra din kropp. Här har vi samlat  information om hur du går tillväga,  vad du bör undvika, samt hur lång tid processen kan ta. Det är viktigt att förstå att resultaten kan variera beroende på individuella faktorer som genetik, livsstil, vattenkvalitet och stressnivåer.

Hållbar kalcit för optimal mineralbalans  

Kalciumets Roll i Kroppen  

Kalciumomsättning och Njursten  

Att Komma Igång

Inledning

Precis som en sur skog behöver kalkas för att återställa balansen i jorden, behöver även våra kroppar kalk för att neutralisera överskott av syra och skapa en sund, alkalisk miljö. När vi kalkar kroppen hjälper vi den att upprätthålla en optimal pH-balans, vilket främjar bättre matsmältning, stärker immunförsvaret och motverkar kronisk trötthet och inflammation. Att regelbundet avsyras är lika viktigt för kroppen som det är för naturen – det ger långsiktig hälsa och vitalitet.

Börja med pH-kalk

För en effektiv basgörning rekommenderar vi att du börjar med en basisk kalk som också innehåller magnesium (CaMgCO3 – kalciummagnesiumkarbonat). Börja med minst 1 rågad tsk per dag. Kalken tas med cirka 2 dl vatten per tsk kalk och intas minst 30 minuter före en måltid eller 1 timme efter. Detta är viktigt eftersom kalkens basiska egenskaper kan neutralisera magsyran, vilket är nödvändigt för en effektiv matsmältning.

Björkaska är en naturlig mineralrik källa med högt pH-värde som effektivt hjälper till att avsyra kroppen och balansera dess inre miljö. Dess höga halt av kalium gör den till ett värdefullt tillskott för att främja hälsa och vitalitet.

Produkter för Basgörning

För en grundligare basgörning kan du överväga att använda dessa produkter:

  • Kalk (Kalciummagnesiumkarbonat – CaMgCO₃)
  • Björkaska (kaliumkarbonat – KCO₃)
  • Basiska bad (Natriumkarbonat – Na₂CO₃)
  • Bikarbonat (Natriumbikarbonat – NaHCO₃)

Om man vill köra med både kalk och björkaska samtidigt brukar vi rekommendera att dela upp intaget för att ge kroppen bättre möjlighet till återhämtning.

Börja med att ta 1 rågad tesked kalk på morgonen eller kvällen, och björkaska (följ doseringen på förpackningen) mitt på dagen. Efter ett tag kan du öka kalkintaget till 1 rågad tesked både morgon och kväll. Du kan sedan öka dosen ytterligare om du vill.

Både kalk och björkaska bör tas på någorlunda fastande mage, minst 30 minuter före eller 1 timme efter måltid.

pH-bad kan tas som en kur då och då för att rensa ut det som som samlar sig under huden.

Bikarbonat tas vid behov. Vanlig dos: 1/2 tesked (ca 2,5 g) blandat med vatten, 1-3 gånger om dagen.

Åtta noggrant utvalda produkter för egenbehandling och avsyrning av kroppen, som stöder matsmältning, näring och balans i alla åldrar och kroppstyper.

Baspaketet

Åtta utvalda produkter för egenbehandling och effektiv avsyrning av kroppen, lämpade för alla åldrar och kroppstyper:

  • pH-kalk: Basisk kalk som hjälper kroppen att bli av med överskottssyra.
  • Nässelpulver: Vildplockad, näringsrik nässla, skonsamt torkad.
  • Nyponpulver: Vildplockade nypon för naturlig multinäring.
  • Linfröolja: Österlenodlad, rik på Omega 3, hjälper mot fetter i kroppen.
  • pH-te Matsmältning: Örtblandning som stödjer lever och galla.
  • Nakenhavre: Ekologisk havre som främjar matsmältningen.
  • Dinkelkli: Fibrer som renar tarmen och balanserar blodsockret.
  • pH-stickor: Mät pH-värdet enkelt och följ din hälsa.

Kostförändringar

För att förbättra din syra-basbalans rekommenderas det att justera dina matvanor. Överväg att inkludera mer basiska livsmedel, såsom grönsaker, och minska intaget av sura livsmedel.

Fasta

Fasta kan vara en effektiv metod för att stödja basgörningsprocessen, men det är viktigt att göra detta på ett säkert sätt och under övervakning om möjligt.

Livsmedel att Utesluta

Uteslut livsmedel som är kända för att öka syranivåerna i kroppen, såsom socker, koffein och processad mat.

Hur lång tid tar det?

 Info kommer. 

Övriga Tips

  • Håll dig hydrerad och drick vatten regelbundet.
  • Inkludera aktiviteter som motion och djupandning för att förbättra syresättningen och stödja basgörningen.

Processen i Kroppen

Biokemiska Förändringar i kroppen och Symptom

När du börjar förändra din biokemi (inte bara tar tillskott), sker det mycket i kroppen. Vissa saker märker du tydligt, andra inte. Det är viktigt att förstå att naturlig, basisk kalk inte orsakar problem i kroppen. Eftersom syre och kol är de två största byggstenarna i kroppen, är det kroppen själv som “värker ut” när den läker.

Det är vanligt att symtom först kan bli värre när kroppen börjar läka eller rensa ut slaggprodukter. Tänk på att dricka mer vatten än vanligt, eftersom kalken är ett torrt pulver som kräver mycket vätska. Dessutom, under en utrensning, behövs extra vätska för att hjälpa kroppen att göra sig av med gifter och syror. Du kan även behöva stödja lever och njurar som jobbar hårt för att rensa ut dessa ämnen från kroppen.

Om du får grumlig eller mörkfärgad urin, kan det bero på att du inte dricker tillräckligt med vatten, eller att du dricker mycket på en gång istället för att sprida ut det under dagen. En överbelastad lever kan ge symtom som illamående, torr hud eller eksem, eftersom kroppen försöker göra sig av med gifter genom huden istället för avföringen. Du kan även få lätt huvudvärk eller känna dig trött – symtom som liknar de man får vid fasta eller detox.

 

Förstå Basgörningsprocessen

Basgörandeprocessen handlar om att använda syre (O) för att binda väte (H). pH-värdet visar hur mycket vätejoner som finns – ju fler vätejoner, desto surare blir det. Kalk är basisk och innehåller mycket syre. En syrejon kan binda två vätejoner och bilda vatten, vilket är neutralt (pH 7).

Detta gäller för alla lösningar och i kroppen. Om det finns för mycket väte (eller syror) i tarmen kan det göra att man får lös avföring när man äter kalk. Ju mer kalk man tar, desto fler vätejoner binds, vilket gör att processen går snabbare. Om man tar tillräckligt med kalk kan det hjälpa till att normalisera avföringen, eftersom det binder upp väte och även gör att man behöver dricka mer vatten, eftersom kalk är ett torrt pulver.

Konsumtion av pH-kalk anses vara en säker metod för att stödja kroppens syra-basbalans. Kroppens komplexa fysiologiska mekanismer, inklusive metabolism och andning, arbetar kontinuerligt för att reglera pH-nivåerna och motverka överdriven surhet eller alkalinitet.

Daglig konsumtion av pH-kalk?

Att konsumera pH-kalk dagligen anses vara säkert och har ingen risk att orsaka en överdriven alkalinitet i kroppen. Basisk kalk, som exempelvis kalciumkarbonat, är en naturlig komponent som många skulle få i sig genom intag av mineralrikt källvatten. Människokroppen har ett kontinuerligt behov av mineraler som dessa för att upprätthålla fysiologiska funktioner. Med ett pH-värde på cirka 8, fungerar kalk som en mild bas och kan bidra till att normalisera kroppens surhetsgrad över tid.

Kan man bli för basisk?

Det är biologiskt utmanande att uppnå och upprätthålla en hög alkalinitet i kroppen. Detta beror på att kroppen konstant producerar syror som biprodukter av metabolism. Varje neurologisk aktivitet, fysisk rörelse och cellulär process kräver syre, vilket leder till bildandet av syror som måste utsöndras. För att ge ett exempel, kan även en välbalanserad kropp bli överförsurad under korta perioder, exempelvis om en individ håller andan, vilket ökar koldioxidhalten i blodet och därmed sänker pH.

Andningens roll i pH-reglering

Andningen är en central mekanism för att reglera kroppens pH-nivåer. Genom inandning tar vi upp syre, vilket är en basisk komponent som hjälper till att neutralisera syror. Utandning är processen där koldioxid, en syra, avlägsnas. Denna cykel av syreinhalation och koldioxidutsläpp är avgörande för att upprätthålla homeostas.

I situationer med hyperventilation, där andningen accelereras, kan pH-nivån tillfälligt öka, vilket leder till en alkalos. Omvänt, när man håller andan, ökar koldioxidhalten, vilket resulterar i en sänkning av pH och en mer sur miljö.

Säker Användning av Kosttillskott med Kalk.

Det finns inga kosttillskott som är skadliga att använda tillsammans med kalk. Det viktiga är att inte ta dem exakt samtidigt, eftersom många tillskott behöver magsyra för att brytas ner. Kalk kan neutralisera magsyran under cirka 20-30 minuter.

För att vara på den säkra sidan rekommenderar vi att du tar mediciner, mat och tillskott ungefär 1-2 timmar efter att du har tagit kalk. Men när de väl är i kroppen, spelar det ingen roll om de möts.

Vanliga Reaktioner vid Användning av Basisk Kalk

När basisk kalk konsumeras kan två vanliga reaktioner observeras:

  1. Tröghet i tarmen:
  • En vanlig reaktion är att individer kan uppleva förstoppning. Detta kan bero på att kalken är ett torrt pulver som inte ingår i den vanliga kosten. För att motverka denna effekt är det viktigt att konsumera tillräckligt med ljummet vatten i samband med kalkintaget, eftersom kallt vatten kan leda till fördröjd tarmrörelse. Dessutom kan en otillräcklig produktion av gallsaft från levern och gallblåsan bidra till detta problem. Gallan spelar en avgörande roll för att aktivera rörelser i tjocktarmen, vilket är nödvändigt för att transportera avföring framåt. I tunntarmen, där födan fortfarande är i en flytande form, främjas framfarten av avföringen genom små hårstrån (villi).
  1. Lös avföring:
  • Den andra reaktionen som kan uppstå är att man får lös avföring. Detta är ofta relaterat till syranivåerna i tarmsystemet. Basisk kalk intas i syfte att neutralisera dessa syror, men också för att tillföra viktiga mineraler som kalcium och magnesium. När kalken metaboliseras, binder syret (O) i kalken väte (H) och bildar vatten (H₂O), vilket resulterar i en neutral pH-nivå. Den ökade mängden vatten i tarmen kan leda till diarré, eftersom detta neutrala vatten kan förändra avföringens konsistens.

När gallproduktionen är adekvat och syranivåerna i tarmen är låga, påverkas inte avföringens konsistens av kalkintaget. Detta beror på att kalk innehåller kalcium, vilket tenderar att göra avföringen torrare, samt magnesium, som stimulerar tarmrörelser, på liknande sätt som gallan. Eftersom kalken har en ungefärlig sammansättning av 50% kalcium och 50% magnesium, kan dessa två komponenter balansera varandra i fråga om deras effekter på tarmens funktion.

Levern och Tarmarna

Levern spelar en viktig roll i matsmältningen genom att producera gallsaft, som lagras i gallblåsan för att mogna innan den släpps ut i tolvfingertarmen, strax efter magsäcken. Gallsaften är avgörande för nedbrytningen av fett och absorptionen av näringsämnen.

Om levern inte fungerar optimalt, vilket ofta beror på att den är understimulerad snarare än skadad, kan den producera otillräckliga mängder gallsaft. Detta påverkar inte bara tjocktarmen, som får för lite galla för att stödja sin funktion, utan det innebär också att levern kan ha svårare att avlägsna gifter från blodet. När kalk intas, reagerar levern genom att stänga den nedre magmunnen. Kalk har en renande effekt som hjälper till att avlägsna gifter och syror från vävnader, vilket ofta passerar genom levern.

För att levern ska fungera effektivt behöver den daglig stimulans, likt tarmarna som kräver fibrer. Bitterämnen är särskilt viktiga för levern och finns i livsmedel som anis, fänkål, kummin, maskrosrot, lakritsrot och rölleka. Dessa ämnen kan bidra till att aktivera leverns funktioner och stödja dess hälsa.

Kalcium

Hållbar kalcit för optimal mineralbalans

Vår kalk är en noggrant utvald blandning från två olika kalkberg för att säkerställa rätt balans mellan magnesium och kalcium, och är väl rengjord från bakterier och tungmetaller. Kalken är en kalcit från kritatiden, alltså ursprungligen snäckskal, encelliga djur med mera, som har kalcifierats. Vissa använder sig istället av korallkalk, men vi anser att den behövs mer i haven, där pH-värdet sjunker i en oroväckande snabb takt.

Kalciumets Roll i Kroppen

Det är viktigt att förstå hur kalcium fungerar i kroppen. Oavsett källan – grönsaker, mjölk eller kalk – går kalcium enbart till skelettet. Bisköldkörtlarna reglerar kalciumomsättningen, vilket innebär att kroppen ständigt har behov av detta mineral.

Kalciumomsättning och Njursten

Kalcium du äter, oavsett om det kommer från grönsaker, mjölk eller kalk, hamnar inte i njurarna eller någon annanstans i kroppen, utan går direkt till skelettet. Kalcium är det enda mineralet som styrs av särskilda körtlar – bisköldkörtlarna. Deras enda uppgift är att reglera kalciumomsättningen till och från skelettet.

Bisköldkörtlarna utsöndrar två hormoner: ett som för in nytt kalcium till skelettet, och ett annat som bryter ner skelettet och frigör kalcium till resten av kroppen för olika funktioner och som skydd. När till exempel njursten bildas, sker det av kalcium som njurarna tar från skelettet för att binda en stark syra, som oxalsyra. Oxalater är den vanligaste typen av njursten.

Detta unika system för kalciumomsättning finns eftersom kalcium deltar i många viktiga processer och även fungerar som skydd mot syror när det finns brist på syre. Kalcium måste alltid finnas i tillräcklig mängd, även om vi inte får i oss det dagligen. Dessutom byts skelettet kontinuerligt ut, precis som resten av kroppen – efter sju år har du i princip en helt ny kropp. Därför är det viktigt att vi hela tiden fyller på med kalcium i samma takt som kroppen använder det.

 

Till pH-kalk

Kalk (CaMgCO₃) består av kalcium, magnesium, kol och tre syreatomer (O).

Syra är väte (H).

pH-värdet anger koncentrationen av vätejoner – ju mer väte, desto surare blir lösningen.

Syre fungerar som en bas genom att binda upp väte. När syre tillsätts i en sur miljö med mycket väte sker följande reaktion: 1 syre (O) + 2 väte (H) = H₂O (vatten), vilket kan resultera i lösare avföring.