Shiitake eller ekskivling är en mörk svamp med en kryddig arom och tydlig umamismak. Det är den näst mest odlade svampen i världen, och går under namnet sommatsutake i Japan där den är en mycket populär svamp i matlagningen och anses ha många medicinska egenskaper och används till en rad olika sjukdomar inom den traditionella medicinen.
Svampen är en vednedbrytare och växer naturligt på döende trädstammar, men odlas under kontrollerade förhållanden i spån från olika lövträd
Shiitake anses ha medicinska egenskaper och används ofta inom den traditionella medicinen i delar av asien. Man säger att shiitakesvampen har virus, bakterie och svampdödande egenskaper som minskar inflammation i kroppen och hjälper till att reglera blodsockret.
Historia
Shiitake, precis som reishi och maitake har vuxit vilda sedan förhistorisk tid. Deras medicinska värde är uppskattad inom traditionell medicin i Japan och Kina, där de har sitt ursprung.
De har spelat en avsevärd roll inom den traditionella medicinen och det har skrivits om dem i de första böckerna om medicin för mycket länge sedan. I Japan fick endast de som tillhörde adeln eller samurajklassen äta shiitake.
Under de senaste decennierna har dessa svampar och deras dokumenterade medicinska egenskaper blivit mer och mer populära i västvärlden och odlas idag på andra håll än i Asien och används som kosttillskott för att lindra och förebygga olika sjukdomar.
I Sverige odlas svampen bland annat i Kirunas gruvgångar på flisad al.
Shiitake i mat
Traditionellt används shiitake i den japanska misosoppan. Den används också ofta som ett tillbehör på sidan om, eller som topping till kött, fisk, kyckling och grönsaker. Pulvret kan med fördel blandas i buljong för att få en härlig svampsmak i en varm närande soppa. I asien är den färska svampen populär att steka till nudel eller pastarätter.
Näringsinnehåll
Liksom de flesta svampar så har shiitakesvampen en unik kombination av fytonäringsämnen, ett ämne som på grekiska betyder “ämnen som möjliggör liv”. Dessa ämnen utgörs av betaglukan och polysackarider, där de vanligaste är lentinan och laminarin.
Där finns också ett kolesterolsänkande ämne som kallas eritadenine och en aminosyra som heter ergothioneine.
Shiitakesvamp innehåller också ett brett utbud av mineraler och vitaminer. Shiitake är en utmärkt källa till järn, koppar, zink, selen och mangan. Den är också fullspäckad med de olika B-vitaminerna, folsyra, kolin, kostfiber och D-vitamin.
Hälsan med shiitake
- Fungerar som ett stöd för immunförsvaret och motverkar vissa sjukdomar då svampen innehåller viktiga vitaminer, mineraler och enzymer.
- Är en god källa till järn och tillgängligheten av järnet från svampen i våra kroppar är stor och vi har lätt att tillgodogöra oss det. Torkad shiitakesvamp kan innehålla lika stora mängder järn som tabletter med järntillskott.
- Främjar en god hjärt och kärlhälsa genom att förbättra cirkulationen, ger ett bra blodtryck och hälsosamma blodfetter genom att sänka LDL och höja HDL. Vissa ämnen i svampen ser även ut att förhindra plackbildning på insidan av blodkärlen.
- Shiitake verkar ha en antimikrobiell effekt och kan hjälpa till att läka inflammationer och infektioner.
- Innehåller D-vitamin som också det är ett mycket viktigt vitamin som vi här i norden ofta lider brist på under stora delar av året. Innehåller Zink och Selen som främjar vårt immunförsvar och vår hudhälsa.
Biverkningar
Svamp innehåller måttliga mängder med puriner, vilket kan, om man är känslig, höja nivåerna av urinsyra i blodet och orsaka gikt.
Shiitake ger inga biverkningar om man äter den som livsmedel men kan i sällsynta fall ge obehag i magen och symtom från huden i form av svullnad eller en reaktion i huden som kallas “shiitakedermatit”.
Tänk på vid användning
Undvik shiitake vid graviditet och amning. Det finns inte tillräckligt med information för att kunna säga att det är säkert.
Autoimmuna sjukdomar som SLE, MS och RA kan förvärras i sina symtom med shiitake. Vid tillståndet eosinofili bör shiitake undvikas då läget kan förvärras.